Test environment running 7.6.6

Cultural advice

The Australian National University acknowledges, celebrates and pays our respects to the Ngunnawal and Ngambri people of the Canberra region and to all First Nations Australians on whose traditional lands we meet and work, and whose cultures are among the oldest continuing cultures in human history.

Aboriginal and Torres Strait Islander peoples are advised that ANU Library collections may include images, names, voices, and other representations of deceased persons.

Material in the collection may contain terms, language or views that reflect the period in which the item was created and may be considered inappropriate today.

Lek promiscuity in a semelparous mammal, Antechinus stuartii (Marsupialia: Dasyuridae)?

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

All male Antechinus stuartii die following a brief rut towards the end of their first year of life. Outside the rutting period, both males and females forage in clearly-defined invidual home ranges, but neither sex is territorial. As temperatures drop during the winter, both sexes may leave their foraging range each day to spend the latter part of the night and most of the daylight hours in communal nests which may be used by fifteen animals simultaneously, and over forty individuals during one winter. These temporary movements away from the foraging range cause an increase in the daily home range revealed by radiotelemetry. When the mating season commences, males abandon their foraging range and aggregate in a few of the communal nest trees, where they spend most of the night. There is some movement between aggregations, but the movement appears to be rapid and direct. Females continue to use their foraging area, and nest solitarily. However, they make excursions to the male aggregations, and spend time in the nests with the males. By the third week of the mating season, immediately prior to male mortality, males move frequently from one aggregation to another, but are still confined to the aggregations and direct movements between those nests. By this time some females have ceased visiting the aggregations and nest solitarily within their foraging range. These data suggest that the mating system of A. stuartii is lek promiscuity, and support the hypothesis that the abrupt mortality of males is a cost of endocrine changes which facilitate gluconeogenic mobilisation of body protein, allowing the males to sustain their vigil at the leks.

Description

Keywords

Citation

Source

Behavioral Ecology and Sociobiology

Book Title

Entity type

Access Statement

License Rights

Restricted until